Auteur: Liesbeth Hassink
In de afgelopen maanden is er hard gewerkt om het museum een frisse hedendaagse uitstraling te geven. Het wordt steeds meer een plek waar de bezoeker informatie kan vinden, zich kan verwonderen en laten inspireren. Uitnodigend voor een toevallige passant en interessant voor degene die zich daadwerkelijk wil verdiepen. Hedendaags publiek is vaak kritisch, wil goed worden geïnformeerd en vraagt om een eigentijdse en kwalitatief goede presentaties. Men wil vrije tijd graag buitenshuis doorbrengen maar eist ook waar voor zijn geld. Een professioneel aanpak is dus noodzakelijk.
Voorgeschiedenis
In 2009 is reeds gestart met de voorbereidingen van de omvangrijke herinrichtingoperatie. Deze operatie was gericht op zowel het opknappen van het interieur van het gebouw zelf, als het ontwikkelen van een nieuwe permanente expositie met bijbehorend promotiemateriaal, website en educatieve activiteiten. Belangrijk uitgangspunt was dat het Bussemakerhuis een geregistreerd museum zou blijven.
Een ander doel is te laten zien hoe met een helder, representatief en goed over te dragen plan, restauratie, kleurgebruik, inrichting en expositie gezamenlijk kunnen leiden tot een multifunctioneel gebouw zonder dat afbreuk gedaan wordt aan het oorspronkelijke gebruik en de sfeer. De sterke herkenbaarheid van het interieur als voormalig linnenredershuis is zo volledig mogelijk ingezet om belevingsaspecten te benadrukken.
De volgende thema’s staan centraal in de nieuwe expositie:
- Wat is linnen, geschiedenis en actualiteit;
- Wat is een fabrikeur, hoe werkte de linnenhandel in Twente;
- Welke samenhang bestond er tussen de Doopsgezinde religie en de linnenhandel;
- Geschiedenis van de Spanjaardfabriek.
Afgezien van het gebruik van nieuwe media en audiovisuele middelen in de expositie zal ook een aparte op jeugd gerichte routing worden aangebracht. Het project past volledig in het toeristische beleid van de gemeente Borne.
Samenwerking
Het Bussemakerhuis zal meer dan voorheen een schakel zijn in een keten van bezoekerscentra en musea, welke samen het verleden en heden van Twente belichten. Er zijn binnen de regio concrete initiatieven gaande om verschillende centra en musea te verbinden via een erfgoedroute, waarbij de musea naast hun eigen inhoudelijke uitstraling een gezamenlijk programma aanbieden. Rode draad hierbij is wat (ver)bindend is in de geschiedenis van Twente. Textiel en industrialisatie bijvoorbeeld, en daarmee ook landbouw, gebied en grond. Om een voorbeeld te noemen: het Twents Techniekmuseum HEIM begint, waar (straks) het verhaal van de Bussemakers eindigt. Ook participeert het museum in het project ‘De bodem van Twente’ opgezet door Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Dit voorjaar worden de eerste verbindende fiets- en wandelroutes gepresenteerd. De samenwerkende musea willen ook op het niveau van kennis, programmering en collectiemobiliteit nauwer samenwerken.
Huisstijl
Alle interne en externe uitingen hebben een eenduidige herkenbaarheid. Hiervoor is een nieuwe huisstijl, inclusief een uitgebreide website ontwikkeld. De website biedt – naast een beschrijving van inhoud en activiteiten van het Bussemakerhuis – ook algemene informatie over het onderwerp, alsmede informatie over de concrete samenwerking in arrangementen en programmering.
Subsidiënten en sponsoren
Het realiseren van een dergelijke operatie kost vanzelfsprekend veel geld, een bedrag dat het museum niet uit eigen middelen kan opbrengen. Zonder uitzondering zijn alle aangeschreven partijen enthousiast over de opzet en hebben een bijdrage toegezegd.
Welkom!
Vanaf 1 mei a.s. is het museum weer open voor publiek. Wij zijn trots op gebouw en expositie en dat laten we iedereen graag zien. Leden van de heemkundevereniging hebben gratis toegang.
Dus: kom snel kijken!!!
Bron
Projectplan herinrichting Bussemakerhuis, door Bureau Oerdwister Consult.
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar Inhoudsopgave 2012-01)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)