Auteur: Ton Boswerger
Beste lezer. Een vraag die velen van ons zichzelf ongetwijfeld wel eens gesteld hebben: waar hebben mijn ouders, grootouders of verdere familieleden gewoond? Wat kan ik nog vinden over de boerderij van opa? En wat hebben ze voor beroep uitgeoefend? En wat kunnen we nog méér over hen vinden? Allemaal vragen waarvoor je behalve bij de familie soms bij een ander te rade wilt gaan. In Borne kan dat. Bij het Historisch Informatie Punt, kortweg HIP genoemd.
De werkgroep archief van onze heemkundevereniging verzamelt, indexeert en beheert een nog steeds groeiend aantal gegevens over boerderijen, woningen, oude kaarten, plattegronden en nog veel meer. Je kunt op de bovenverdieping van de bibliotheek elke dinsdag- en woensdagmorgen van 10 tot 12 uur terecht om te komen snuffelen in vaak heel interessante gegevens over jouw familie. En voor de koffie zorgen wij ook!
En had jouw overgrootvader nu zeven of acht broers en zussen? Hij is al lang geleden overleden en aan wie zou ik die vraag nou eens kunnen stellen? Simpel antwoord: aan ons dus! Goed, dan zien we je binnenkort graag! Dan kunnen we samen eens kijken hoeveel Borns bloed er in je aderen stroomt. Misschien ben je wel een bekende Melbuul? Een Melbuul met veel Bornse voorouders?! Een bekende Melbuul is ongetwijfeld Gerard Morselt. Hij woont aan de Patrijsstraat en is gehuwd met Marga Wolf. Gerhardus Cleophas heet hij voluit. Gerard is in 1935 aan de Brinkstraat geboren als tweede kind van de totaal tien kinderen uit het huwelijk van Antoon Jr. Morselt en Susan Knuif.
Hij heeft een stamboom van zowel Morselt als van Knuif die tot 1500 teruggaat. Zijn betovergrootvader Bernardus is geboren op de Mösselboer. De voorvaderen van zijn moeder, de Knuifs, hebben altijd gewoond op de plaats waar nu de Rabobank staat.
Gerard geniet al een aantal jaren van zijn pensioen. Voordien was hij van 1983 tot 2004 directeur-eigenaar van Morselt Milieutechniek aan de Gildestraat. Daarnaast kennen velen hem nog als commandant van de vrijwillige brandweer, welke functie hij van 1970 tot 1994 heeft bekleed. Gerard gaf spontaan zijn volle medewerking toen hem gevraagd wordt om mee te werken aan een kwartierstaat in de vorm van een cirkeldiagram. Het resultaat zie je in bijgaande waaier. Mag Gerard zich hiermee een volbloed Melbuul noemen? Vul dat voor jezelf maar in. En zou je zelf wel eens willen beginnen met zo’n onderzoek? Zeg maar wat je wilt gaan uitzoeken: een stamboom, een parenteel of een kwartierstaat? En zoek je daar ook nog verdere informatie bij? Kom dan naar de bibliotheek of bezoek op de tweede zaterdag van de maand eens een bijeenkomst van de afdeling Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Grote kans dat je daar slaagt voor de beantwoording van jouw vragen. Ook kun je een CD-ROM van Borne raadplegen met o.a. doop- en trouwboeken vanaf 1724, volkstellingen en kadastergegevens in Borne, Bornerbroek, Hertme en Zenderen. Tot slot: wij willen veel gegevens en ervaringen met jóu delen. Wíj houden ons graag aanbevolen voor oude foto’s en verdere aanvullingen voor ons archief. Gooi dat alsjeblieft niet weg! Wij zullen er goed voor zorgen en kunnen anderen er blij mee maken! Je kunt ons ook bereiken via archief@heemkundeborne.nl
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar Inhoudsopgave 2013-03)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)