Boorn & Boerschop 2012-01: In memoriam Jan ter Beke

geplaatst in: Boorn & Boerschop, Publicatie | 0

Auteur: Het bestuur

Op 18 november 2011 overleed Jan ter Beke, een sociaal bewogen man met een grote passie voor alles wat met Twente te maken had. Dit kwam onder meer tot uiting tijdens zijn uitvaart. Deze werd geheel in het Twents gedaan.

Afb. 01:

De Twentse sproak lag Jan aan het hart. Tijdens een dialectquiz bij RTV-Oost, een aantal jaren geleden, wist hij als één van de afgevaardigden van onze vereniging, de overwinning binnen te halen.

Zijn lidmaatschap van “de Kreenk veur de Twentsche sproak” en “de heemkundevereniging” getuigen eveneens van die passie. Jan was kritisch en had een duidelijke eigen mening, die alleen met zeer goede argumenten te veranderen was. Hij hield van het verenigingsleven en organiseren zat hem in het bloed. Ook de historie van Twente en daarbij in het bijzonder de geschiedenis van Borne, Hertme en Zenderen lag hem aan het hart.

Tijdens zijn speurtocht naar de historie van Zenderen dook hij in de geschiedenis van het kerkhof. Deze gegevens bracht hij samen in zijn boek: Kerken en begraven in Zenderen. Een uitgave waar hij terecht heel erg trots op was.
Van zijn eigen familie legde hij een compleet familiearchief aan, dat in zijn geboorteplaats Wierden is ondergebracht.

Jan was bestuurslid van de heemkundevereniging van 1992 tot 2010, dus 18 jaar lang. Hij profileerde zich als een man die bij bestuurskwesties vaak, goed geargumenteerd en op menselijke wijze een juiste beslissing kon bewerkstelligen. Daarnaast was hij binnen de vereniging zeer actief. Zo heeft hij laatste jaren onder meer de aanzet gegeven tot het schrijven van de Canon, de geschiedenis van Borne, vastgelegd in 50 vensters die reeds op internet geplaatst zijn. Tevens nam hij het initiatief tot het opzetten van een archief. Dit gebeurde in de bibliotheek. Vele ochtenden zat hij samen met andere vrijwilligers te ordenen, te sorteren en te rubriceren. Helaas heeft hij de voltooiing van beide genoemde projecten niet meer mogen beleven. Desondanks is de heemkundevereniging hem zeer erkentelijk. Zijn betekenis voor de heemkundevereniging is onuitwisbaar.

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2012-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)