Auteur: Henny Westerik
Op zaterdag 19 mei jl. vond de jaarlijkse excursie plaats. De activiteitencommissie bestaande uit Ria Blödner-Leushuis en Henny Westerik, heeft getracht met een bezoek aan een tweetal cultureel-historische objecten, een interessante bijdrage te leveren aan het jubileumjaar van onze vereniging.
Henny Westerik heette het gezelschap hartelijk welkom en gaf in het kort het dagprogramma aan. Stipt op tijd vertrok de bus van Brok met 34 deelnemers vanaf het NS station Borne in de richting van Nijmegen. De reisgoden waren ons die dag gunstig gezind en de reis verliep voorspoedig.
![](https://www.heemkundeborne.nl/wp-content/uploads/2024/02/BB-2012-02-pag-35-Afb.-01-Het-gezelschap-van-leden.jpg)
Om kwart voor 10 werden we ontvangen met koffie en heerlijk gebak in “de Taveerne” van het Oriëntalismuseum (beter bekend als Heilig Landstichting) bij Nijmegen.
Daarna wandelden we, onder de deskundige leiding van twee gidsen, door het 101 jaar oude monumentale park, waarin het Christendom, het Jodendom en de Islam centraal staan. In het hoofdgebouw kregen we een uiteenzetting over de geschiedenis van Tenach (Oude Testament), Nieuwe Testament en Koran tegen de achtergrond van de oude culturen in het Midden-Oosten. Met veel historische objecten waaronder de Egyptische grafkamer van Sennedjem.
We vervolgden onze wandeling via Beth Juda, een dorpje uit het Midden-Oosten van omstreeks 1900. Dit geeft een beeld van het dagelijks leven met als hoogtepunt de prachtige synagoge, misschien wel de mooiste reconstructie van een oude synagoge ter wereld.
Vervolgens kwamen we in een gereconstrueerde stadsstraat uit de Romeinse tijd. Veel culturen zie je hier samenkomen in een multiculturele omgeving waarin het Nieuwe Testament ontstond en het Christendom zich ver buiten de grenzen van het Romeinse rijk verspreidde. Het paleis van Pontius Pilatus (landvoogd van Palestina) is van ongekende grootte en schoonheid en een mooie plek voor een groepsfoto.
Als laatste namen we kennis van de Arabische wereld met o.a. het bedoeïenendorp, de karavan-serai en het in 2011 geopende Omanische vissersdorp, van grote betekenis vanwege de productie van wierook. Dit dorp is onlangs, in aanwezigheid van de sultan van Oman, door prinses Maxima geopend.
In de Romeinse Herberg hebben we genoten van een warme lunch op een speciale manier bereid; heel bijzonder.
Daarna namen we afscheid van het museumpark om onze tocht voort te zetten richting Elst voor een bezoek aan de N.H. Kerk met zijn Gallo-Romeinse tempels. Onder de kerkvloer van de huidige gotische kerk in Elst, die vanwege haar opmerkelijke toren al van verre een baken vormt, bevindt zich een archeologisch monument dat uniek is zowel voor Nederland als voor noordwest Europa.
Hier hebben we de resten van een vroegchristelijke zaalkerk uit de middeleeuwen bezichtigd. Hier bevinden zich de fundamenten van twee Romeinse tempels uit de eerste eeuw na Christus. Heel apart was de maquette van een van de grootste tempels in het noordwestelijk deel van het Romeinse rijk.
Voor degenen van ons gezelschap die moeite hadden met het betreden van de steile trap onder de kerk was er een videopresentatie, waardoor ook zij een goede indruk kregen van hetgeen zich onder de kerkvloer bevindt.
De gezellige zonovergoten nazit bij “de Vereniging” dan wel bij “Het Wapen van Elst” onder een strakke blauwe hemel gaf een mooie gelegenheid alle indrukken van de dag nog eens de revue te laten passeren. We genoten met volle teugen van een heerlijk koel drankje.
Tegen vijf uur werd de terugreis aanvaard. Namens het gezelschap bedankte Martin Thiehatten het activiteitencomité voor deze indrukwekkende, interessante en gezellige dag.
(–> naar PDF-versie van deze publicatie)
(–> naar Inhoudsopgave 2012-02)
(–> naar Boorn & Boerschop pagina)