Boorn & Boerschop 2011-01: Het contact is gelegd met de Heimat – verein Rheine 1877

geplaatst in: Boorn & Boerschop, Publicatie | 0

Auteur: Ria Blödtner-Leushuis

Sinds 1983 heeft onze gemeente een partnerstad: Rheine. En in Rheine is ook een heemkundevereniging. Hoog tijd dus om de heemkundige banden aan te halen! Begin 2010 werd de eerste brief gemaild aan het bestuur van de heemkundevereniging “Heimatverein Rheine 1877” met daarin een uitnodiging voor een bezoekje aan Borne.

Het eerste contact

Op 31 maart 2010 vond de ontvangst plaats in de “Oale Schöp” met koffie en krentenwegge. Deze middag was bedoeld om eens kennis te maken met het bestuur (allen heren) van de “Heimatverein” en uiteraard werd besproken hoe het er in beide verenigingen aan toegaat.
De eerste kennismaking is kennelijk goed bevallen: op uitnodiging van het bestuur waren de leden van de Heimatverein in april al weer terug in Borne om “Het beste van Borne” mee te maken; waar ze zeer enthousiast over waren.

Afb. 01 De thuisbasis van de heemkundevereniging in Rheine

Een tegenbezoek

Het tegenbezoek vond plaats op 16 november 2010. Wij werden hartelijk ontvangen met “Kaffee und Kuchen”. De voorzitter vertelde over de activiteiten die de vereniging jaarlijks ontplooit voor haar leden en belangstellenden. Per maand zijn er ongeveer twee tot zeven activiteiten. De vereniging telt zo’n 800 leden. De thuisbasis is het “Heimathaus”, dat door leden van de vereniging is gerestaureerd.

Later die middag werden wij rondgeleid over het erf met zijn oude bakhuis, een monument, waar nog brood gebakken wordt voor de toeristen. Direct naast het bakhuis ligt een boomgaard naar historisch voorbeeld.

Afb. 02: Het bakhuis op het erf waar nog steeds brood gebakken wordt

Op het erf leven verschillende soorten kippen, vleermuizen en uilen. Verder vindt men er een aantal met uitsterven bedreigde dieren o.a. gevlekte Bentheimer landvarkens. Verderop staat een klein museum over alles wat een imker nodig heeft voor zijn bijen. In een bijzonder “Brückenhäuschen” leven de bijen achter glas. Als je de bijen ziet, begrijp je gelijk waar het spreekwoord ‘een bezige bij’, vandaan komt.

Het was een interessante middag en er zijn afspraken gemaakt over samenwerking.
Het is zeker de moeite waard een reisje naar Rheine te maken en alles te bekijken.

Afb. 03:

(–> naar PDF-versie van deze publicatie)

(–> naar Inhoudsopgave 2011-01)

(–> naar Boorn & Boerschop pagina)